Stress og over-belastningsreaktioner


Hvad er stress? Hvordan kan en psykolog hjælpe? Hvad kan man selv gøre? Går det væk igen?

Disse spørgsmål giver jeg et svar på herunder.



Søvnbesvær, tankemylder, anspændthed og irritabilitet. En stresset krop er typisk ikke rar at være i. Hverken for os selv som stressramte eller for vores nærmeste.

Stress er ikke en sygdom i sig selv, men en tilstand, som kroppen befinder sig i, når den (over)belastes. Kortvarigt stress er en hensigtsmæssig tilstand, som gør kroppen i stand til at reagere i ekstreme situationer. Længerevarende stress er derimod en usund og uhensigtsmæssig tilstand, som skyldes langvarig overbelastning af organismen. Længerevarende stress er en trussel mod vores fysiske og mentale helbred, som kan føre til både fysiske og psykiske sygdomme.

Som stressramt, oplever man typisk forskellige kropslige og mentale symptomer, når de har været overbelastet igennem en længere periode. Udover dem jeg nævnte i indledningen, kan være tale om kropslig uro, smerter, følelsesmæssige reaktioner, træthed, tendens til at isolere sig og hukommelses- og koncentrationsbesvær - og det var bare for at nævne nogen af de mest typiske. Der er en lang liste over symptomer, som man kan opleve, når ens system er overbelastet.

Hvordan kan jeg som psykolog hjælpe dig som er stressramt?

  

Jeg kan hjælpe dig til effektiv stresshåndering ved at give dig værktøjer til at hjælpe dig selv. Samtidig tilbyder jeg et roligt, nysgerrigt og omsorgsfuldt sted, hvor vi sammen undersøger, hvad du har behov for.



Som stressramt oplever man ofte, at ens situation pludselig er blevet uoverskuelig. Ligegyldigt om belastningerne primært ligger i privatlivet eller arbejdslivet, eller om man er sygemeldt eller ej, vil man typisk opleve at tingene vokser en over hovedet. I sådan en situation kan det være en god idé at opsøge professionel hjælp.

Som psykolog vil jeg i første omgang skabe et overblik over din situation. Alt efter dit udgangspunkt og livsvilkår, vil næste skridt være at hjælpe dig til at skabe ro omkring dig. I terapien hos mig, vil du opleve et roligt sted med en rummelig og omsorgsfuld atmosfære, uden de forventninger og slet skjulte dagsordener, som man hurtigt kan komme til at føle til møder på arbejdspladsen eller i det kommunale system. Her handler det kun om dig, og om at hjælpe dig til at finde (tilbage til) det, der egentlig betyder noget i dit liv.

Jeg hjælper både med at skabe og udvikle dine værktøjer til effektiv stresshåndtering, men også med at dykke dybere ned i, hvad der udløste stresstilstanden i første omgang. En vigtig del af behandlingen, består i at få en dybere forståelse af de belastninger, der eksisterer i dit liv. Herefter har man nemlig langt mere råderum og opdager måske andre og nye handlemuligheder, som kan bidrage til at man i højere grad kommer til at leve det liv, man egentlig ønsker sig.

Hvad kan man selv gøre?

 

Overordnet handler det om at skabe balance i livet. Prioritér de ting, du ved er vigtige og gode for dig. Snak med din familie og/eller venner om de udfordringer du oplever. Bed om hjælp.



Belastninger og udfordringer har det med ikke at komme ligeligt fordelt igennem livet. I særligt pressede perioder er det vigtigt at forsøge at opretholde en balance i livet, så man ikke ender i en længerevarende stresstilstand. Heldigvis er der meget man selv kan gøre. Tiltagene er lidt forskellige alt efter om man ønsker at forebygge stress eller om man pludselig opdager at kroppen allerede befinder sig i en stresstilstand, og at man derfor har brug for at håndtere akut stress.

Forebyggelse af stress

 

Når man oplever at være presset på arbejdet eller hjemme, er det vigtigt at holde fast i de vigtige ting i livet, som ellers hurtigt kan blive nedprioriteret. Det kan typisk være ting som:

 

  • Socialt samvær
  • Motion
  • Søvn
  • Sund kost
  • Egenomsorg
  • Begrænse alkohol og rygning (og stoffer)

 

Hvis du er presset på tid, kan du med fordel bevidst forholde dig til, hvad det er vigtigt for dig at have i dit liv, og så prioritere dette i den tid, du har. Det er vigtigt at bibeholde eller skabe en balance mellem (1)arbejde, (2)familie-/privatliv og (3)egne behov. De fleste ved godt, hvad der er godt for dem, men kan i perioder have svært ved at efterleve dette. Hvad skal der til for at det kan blive lettere for dig? Skal du række ud efter nogen i din familie eller omgangskreds og bede om hjælp?


Håndtering af akut stress

 

Befinder du dig allerede i en længerevarende stresstilstand, kan det være sværere at håndtere tingene selv. Dette skyldes at en stresset krop og hjerne typisk kan have svært ved at opfatte og kapere den situation og tilstand, den er i. Derfor kan det også blive svært at reagere på en hensigtsmæssig måde. Jeg plejer derfor at opfordre til at man "låner en ustresset hjerne", og altså snakker med andre om sin situation. Dette kan både være familie, arbejdsrelationer, venner eller - hvis der er behov for det - en psykolog eller læge.

Første skridt vil være at stoppe op og derefter typisk at skrue ned for den umiddelbare belastning. Der skal prioriteres skarpt, så man kan få den ro og hvile, som kroppen og hjernen har brug for. Efter noget tid, kan man så begynde at følge anbefalingerne ovenfor (forebyggelse af stress). I denne proces, kan det ofte være en god idé at få hjælp og sparring af en psykolog.

Går det væk igen og bliver jeg den samme som før stressperioden?



Stress er for de fleste en midlertidig tilstand, som bliver langt bedre eller forsvinder helt igen, når de akutte belastninger ikke længere er til stede. Mange oplever at de efter en vis periode (kortere eller længere), er tilbage på samme niveau, som før de blev ramt af stress.

Bedringen af stresssymptomerne er dog betinget af, at de krav der stilles til en, stemmer overens med de ressourcer man har til at opfylde kravene. Bliver der krævet mere, end man kan honorere, vil systemet derfor fortsat være i ubalance og stresstilstanden vil vare ved. Derfor er det vigtigt at indse, at man ikke skal tilbage og kunne klare den samme belastning, som lige før man blev stresset, da denne belastning jo resulterede i en stresstilstand.

Dog oplever mange også at en sygemelding eller periode med stress, åbner deres øjne for, hvordan de bedst prioriterer deres tid og energi. Mange bliver meget mere bevidste om deres værdier og ønsker i livet. På den måde kommer spørgsmålet om, hvorvidt man kommer helt tilbage mindre vigtigt, fordi retningen i livet måske er en anden efter et stressforløb.

Har du brug for en samtale med mig, så bestil en tid nu - ofte uden ventetid


Vil du gerne i gang med et psykologforløb i Randers? Eller er der noget du er i tvivl om? Du er meget velkommen til at kontakte mig.

unsplash