Angst


Hvad er angst? Hvorfor opstår angst? Hvordan kan en psykolog hjælpe? Går det væk, eller skal jeg leve med det?

Disse spørgsmål giver jeg et svar på herunder.



Nervøsitet, kropslig uro, katastrofetanker eller deciderede panikanfald. Alle der har oplevet angst på egen krop ved, hvor ubehageligt og lammende det kan være.

Angst er en fællesbetegnelse for en række ubehagelige(!) fysiske og psykiske symptomer, vi kan opleve, når vores nervesystem aktiveres på en særlig måde.

Angstreaktionen (også kaldet angstresponset) er egentlig vores krops naturlige måde at reagere på, når den oplever at være i (livs-)fare. Og selve reaktionen er faktisk meget smart (læs hvorfor her), men har desværre også en tendens til at skabe store problemer for os. Man kan således skelne mellem kroppens naturlige angstrespons og en decideret angstlidelse. I det følgende fokuserer vi på angsten som en lidelse.

Når vi oplever tilbagevendende angst, kan det føles meget invaliderende og være utrolig begrænsende for vores mulighed for at leve vores liv på den måde, som vi egentlig har lyst til.

Det kan være meget forskelligt, i hvilke situationer vi oplever angst. Nogen bliver trigget af socialt samvær eller af at skulle tale eller præstere foran andre. Andre oplever angst i forbindelse med tanker om sygdom og/eller død. For nogen er angsten ikke situationsbestemt, men er blevet en kontant tilstand. Atter andre oplever at skulle gøre eller tænke bestemte ting, for at undgå angstens ubehag.

Fælles for alle, kan man sige at angsten bliver en slags fængsel, som fanger os og fastholder os i bestemte (ofte uhensigtsmæssige) handlingsmønstre. Angst kan således forståes som en psykologisk mekanisme, der altså kan ende med at afholde os fra at leve meningsfuldt og i overensstemmelse med vores værdier.


Men hvordan går det til, at vores krops naturlige angstreaktion altså ender med at spænde ben for os selv?

Hvorfor opstår angst?


Kort sagt opstår en angstlidelse, fordi vi føler os truede. Vi mærker angstresponsets kraftige ubehagelige energi i kroppen, og vil helt naturligt forsøge at undgå dette. Vi udvikler kontroladfærd, som har til formål at beskytte os mod angsten. Adfærden ender dog med at have den modsatte effekt og fanger os i en ond cirkel.



Når angst kan blive så altoverskyggende, er det for det første fordi kroppen egentlig reagerer som om den er i livsfare. Det giver intuitivt god mening, at det at være i livsfare skal og bør afføde en kraftig reaktion. For det andet er det fordi vi relativt hurtigt kan blive fanget i en ond cirkel af "angst for angsten". Det er ikke rart at føle angst, hvorfor vi hurtigt vil begynde at ændre på vores adfærd, så vi i højere grad føler at vi kan kontrollere, hvor meget angst vi oplever. Så med udgangspunkt i en angst for angsten, vil vi begynde at undgå specifikke ting i vores hverdag og måske samtidig udvikle forskellige strategier for, hvad vi skal huske at gøre eller have med os, for ikke at føle angst. Med andre ord, ender vi med det man kalder vedligeholdende kontroladfærd.

Selvom det som udgangspunkt lyder meget fornuftigt at undgå de situationer, som giver os angst, kommer vores forsøg på at fjerne eller kontrollere angsten ofte til at virke stik mod hensigten. For jo mere vi mere vi fokuserer på at undgå specifikke dele af vores liv, og jo mere vi vil forsøge at kontrollere tingene, jo mere kommer angsten til at fylde.

Når fokus på den måde i højere grad ligger på det vi vil at undgå, bliver der mindre plads til de ting, vi ønsker at opnå i vores liv. Det giver selvfølgelig et negativt fokus, som påvirker os. Vi kommer til at afskære os selv fra meningsfulde og vigtige dele af vores liv. Vi ender med at nedprioritere ting som vores sociale liv, fysisk aktivitet eller omsorgen for os selv og andre. Ting som normalvis er vigtige for os, glider fra os, og vi "fanges" i en ond cirkel, som kan være svær selv at bryde. I den situation, kan det være hensigtsmæssigt at søge professionel hjælp.

Hvordan kan jeg som psykolog hjælpe dig med angst?

I behandlingen af din angst, vil jeg fokusere på at hjælpe dig til at forstå baggrunden for din angst og hvordan du bedst håndterer den i det liv. Det er ligger mig dybt på sinde, at tilbyde dig et roligt, nysgerrigt og omsorgsfuldt sted, hvor vi sammen undersøger, hvad du har behov for.



Når man plages af angst, vil man typisk føle at ens liv og udfoldelsesmuligheder gradvist indskrænkes mere og mere. Det føles som om angsten overtager og man kan have svært ved at genkende og mærke sig selv. I den situation kan det være en god idé at opsøge professionel hjælp.

Som psykolog vil jeg i første omgang skabe et overblik over din situation. I fællesskab kigger vi på, hvordan angsten påvirker dig og hvordan og hvornår den er opstået. Herefter zoomer jeg ind på, hvad lige præcis du har brug for, for at kunne håndtere din angst.

Der er selvfølgelig forskel på, hvilke behov forskellige mennesker har i terapeutiske forløb for angst. Men vigtige elementer af terapien handler blandt andet om:


  • At forstå hvad angst er, og hvorfor den opstår
  • At forstå baggrunden for ens egen angst
  • At få kontakt til de konflikter og følelser, der ligger til grund for angsten
  • At bryde angstens onde cirkel.
  • At få hjælp og redskaber til at være med angsten


Jeg ser det som et fuldstændig nødvendigt grundlag for terapien, at du føler dig tryg og velkommen hos mig. Jeg skaber en rummelig og omsorgsfuld atmosfære, hvor angsten kan imødekommes og håndteres effektivt.

Går det væk, eller skal jeg leve med det?


Det er vigtigt at skelne mellem selve angstresponset (altså evnen til at kunne føle angst) og angst som lidelse. Når man arbejder med sin angst, begynder at forstå, hvad der sker og aktivt forholder sig til, hvad der vil være hensigtsmæssigt at gøre, vil man ofte opleve at angsten på sigt falder eller måske helt forsvinder. Det er selvfølgelig ikke det samme som at kroppen mister evnen til at kunne igangsætte angstresponset, hvis den føler sig truet.

Man vil ofte opleve at angstens greb løsnes. Man kommer til at føle sig mere fri. Man (gen-)opdager sider af livet og sig selv, som angsten skjulte.

Det der udløste angsten i første omgang har måske ikke ændret sig. Men vores forhold til angsten og vores forståelse af den er ændret - og det er det, der gør hele forskellen.

- forskel på patologisk angst og angstresponset

Har du brug for en samtale med mig, så bestil en tid nu - ofte uden ventetid


Vil du gerne i gang med et psykologforløb i Randers? Eller er der noget du er i tvivl om? Du er meget velkommen til at kontakte mig.

unsplash