Depression og tristhed


Hvad er en depression? Hvorfor bliver man depressiv? Hvordan kan en psykolog hjælpe? Går det over - og bliver jeg mig selv igen?

Disse spørgsmål giver jeg et svar på nedenfor.



Når man har en depression, oplever man typisk meget tristhed - tit uden at man rigtig kan sætte en finger på årsagen. Man kan ikke finde glæden ved de ting, som plejer at betyde noget i ens liv. Man mangler sin sædvanlige energi og "gnist", og mange har mest bare lyst til at ligge i sengen og sove. Depressionen gør også, at man har mange negative og "sorte" tanker, som kører i ring. Desuden oplever mange, at de har svært ved at huske og koncentrere sig. Depression er ofte forbundet med følelser af skyld eller skam - f.eks. føler nogen, at de kun er en belastning for deres familie og venner.

Der er forskellige grader af depression. Man taler overordnet om let, moderat og svær depression. Spektret kan gå fra tristhed til en dyb sort fortvivlelse over livets meningsløshed.

Depression er en alvorlig lidelse, som kan nedsætte livskvaliteten betydeligt og begrænse os meget i vores måde at leve vores liv på. Det er vigtigt at nævne at depression kan være forbundet med tanker og planer om selvmord. Det kan være voldsomt skræmmende, og er noget vi snakker om i behandlingen hos mig.


Som depressiv kan det være meget svært at passe sit almindelige liv med arbejde, skole/uddannelse, familie og venner. Er man depressiv, kan man ikke bare "tage sig sammen" og have en mere positiv indstilling til tingene.


Alle mennesker oplever sorg, kriser og modgang i deres liv. Det er naturligt at reagere følelsesmæssigt på denne modgang og derfor have "negative", "hårde"  eller sorgfulde perioder, når vi mister en nærtstående, oplever sygdom eller bliver fyret fra vores job. Det er ikke det samme som at have en depression.


Men hvordan går det til, at vi bliver depressive?

Hvis du har konkrete planer om selvmord eller meget skræmmende tanker, kontakt da LIVSLINJEN på 70 201 201 eller besøg deres hjemmeside på livslinjen.dk

Hvorfor bliver man depressiv?

Der kan være mange forskellige grunde til at vi udvikler depression.

Forskningsmæssigt tyder det på, at det typisk ikke er én enkelt faktor, der ligger til grund for at man udvikler depression, men at det er et komplekst samspil mellem flere omstændigheder.



Når vi udvikler en depression, ser man tit, at der - umiddelbart før depressionen - har været en udløsende miljømæssig faktor. Det kan være store livsbegivenheder som tabet af en nærtstående eller pludselig alvorlig sygdom. Det kan også være mindre synlige faktorer som længere tids overbelastning eller problematiske relationer til mennesker omkring os. Til sidst kan det også være helt "usynlige" faktorer og ændringer i vores liv - eksempelvis en tydeligere kontakt til svære minder og følelser fra oplevelser tidligere i vores liv.

Vores underlæggende genetik og arvelighed, har dog også meget at sige, ift. hvorvidt vi har tendens til udvikling af depression. Biologisk og psykisk sårbarhed, samt medicin, euforiske stoffer og fysisk sygdom, kan også være medvirkende faktorer til udvikling af depressive symptomer.


I terapien ser jeg ofte, at depression kan skyldes at man lever i uoverensstemmelse med sine følelser og værdier. Ofte har vi et "psykologisk regelsæt" med fra tidligt i vores liv, som ikke nødvendigvis passer til vores voksne modne liv.

En variant af depressionen kommer i følge med en følelse af, at man grundlæggende er forkert og at man - typisk i modsætning til andre mennesker - ikke har samme ret til at eksistere og glædes over livet. Når vi plages af tanker om at vi ikke slår til som menneske og at der er noget grundlæggende forkert ved os, er depression og dyb eksistentiel afmagt en meget naturlig (men voldsomt ubehagelig) reaktion. I sådan en situation, kan det være en god idé at søge hjælp hos en psykolog.

Hvordan kan jeg som psykolog hjælpe dig med en depression?

Går det over - og bliver jeg mig selv igen?

Har du brug for en samtale med mig, så bestil en tid nu - ofte uden ventetid


Vil du gerne i gang med et psykologforløb i Randers? Eller er der noget du er i tvivl om? Du er meget velkommen til at kontakte mig.

unsplash